Dieta przyjazna jelitom!
Jak napisali Justin i Erica Sonnnenburgowie, naukowcy z Uniwersytetu Stanforda, w swojej książce pt. „Zdrowie zaczyna się w brzuchu”: „Pielęgnowanie bakterii jelitowych po to, by wytwarzały substancje potrzebne organizmowi człowieka, jest prawdopodobnie jedną z najważniejszych rzeczy, które możemy zrobić dla naszego zdrowia”.
Wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo mikroflora jelitowa potrafi regulować układ odpornościowy. Układ ten stanowi centralny element wszystkich obszarów naszego zdrowia. Gdy działa sprawnie, skutecznie walczymy z wszystkimi infekcjami i tłumimy w zarodku rozwijanie się nowotworów. Jeśli układ immunologiczny nie działa jak należy, wtedy możemy spodziewać się pojawienia wielu dolegliwości. Tak samo kiedy mikroflora jelitowa jest w dobrej kondycji, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że układ odpornościowy też będzie funkcjonował prawidłowo. Z kolei jeśli mikroflora jest w gorszej kondycji, to możemy znaleźć się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworów.
Jak dbać o jelita
Kluczowe są odpowiednie nawyki żywieniowe, które zapobiegają pojawianiu się zaparć oraz osłabieniu perystaltyki jelit. Dzięki odpowiedniej diecie, jelita funkcjonują właściwie, przemiana materii jest optymalna, a toksyny i inne szkodliwe substancje są skutecznie usuwane z organizmu.
Odpowiednia dieta czyli jaka?
Bogata w błonnik, który jak miotła wymiata wszystko, co zalega w jelitach. Ta cenna dla naszego organizmu substancja jest bardzo dobra na oczyszczanie jelit i zaparcia. Przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia. Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia optymalna dzienna dawka błonnika to 20-40 g. Znajdziemy go najwięcej w pełnych ziarnach zbóż, a także warzywach i owocach takich jak: czerwona i biała fasola, groch, brukselka, kapusta, gruszki, maliny, jabłka, banany, marchew, awokado, buraki, karczochy, soczewica. Do jadłospisu warto wprowadzić także: razowe kasze, makarony, pieczywo, kiełki, nasiona np. chia, siemię lniane, płatki owsiane, a także zdrowe tłuszcze, czyli np. migdały, orzechy, oliwę czy olej rzepakowy. Ważne, aby błonnik spożywać codziennie. Warto pamiętać także o produktach mlecznych takich jak kefir, ponieważ dostarczają one do organizmu cenne bakterie probiotyczne, które wzbogacają naszą florę bakteryjną. Konieczne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu poprzez wypijanie min. 2–3 litrów płynów dziennie. Warto być także aktywnym fizycznie, m.in
Co należy wykluczyć
Z pewnością powinniśmy unikać żywności przetworzonej typu fast food, kolorowych, gazowanych napojów, mieszanek przypraw, gotowych dań w torebkach, tłuszczy trans, pszennego makaronu i pieczywa, słonych przekąsek i dużej ilości mięsa z nieznanego źródła. Szkodliwe jest zwłaszcza jedzenie w nadmiarze czerwonego mięsa (szczególnie smażonego), palenie tytoniu, spożywanie alkoholu.
Efektem długoletniej ekspozycji na powyższe czynniki ryzyka, a także otyłość, nadwaga oraz choroby takie jak: cukrzyca, choroby zapalne jelit i akromegalia jest powstanie raka jelita grubego. Do tej grupy nowotworów zalicza się raka okrężnicy, raka zgięcia esiczo-odbytniczego oraz raka odbytnicy. Według Światowej Organizacji Zdrowia jest to drugi co do częstości nowotwór złośliwy występujący u kobiet i trzeci u mężczyzn. Stanowi 10% wszystkich nowotworów złośliwych. Jego śmiertelność szacowana jest na ok. 690 000 zgonów rocznie, co stanowi 8% wszystkich zgonów z powodu nowotworu. Przez wiele lat choroba może mieć bezobjawowy przebieg, dlatego często wykrywana jest dopiero w stadium zaawansowanym. Dobra wiadomość jest taka, że raka jelita grubego można łatwo zdiagnozować i zapobiec jego rozwojowi we wczesnej fazie choroby. Pomocna będzie morfologia. Warto też sprawdzić czy nie mamy krwi utajonej w kale.
Badania - test na krew utajoną w kale
Takie badanie możemy przeprowadzić z domowym zaciszu. Jest ono jednym z najdoskonalszych narzędzi w profilaktyce zachorowań na nowotwory jelita grubego. Wszystkie osoby po ukończeniu 35. roku życia powinny regularnie przeprowadzać przesiewowe badanie na krew utajoną. Z kolei w przypadku wystąpienia raka jelita grubego w rodzinie systematyczną kontrolę należy rozpocząć już 10 lat wcześniej. FOB TEST to w pełni wiarygodne narzędzie diagnostyczne przeznaczone do użytku domowego, którego czułość umożliwia wykrycie w kale określonej ilości krwi, świadczącej o zmianach chorobowych w obszarze jelita grubego. Składa się z płytki testowej, pojemnika z roztworem ekstrakcyjnym oraz aplikatora do pobrania próbek kału. Przed wykonaniem testu należy koniecznie zapoznać się z dołączoną do opakowania instrukcją obsługi.
Jak przeprowadzić badanie?
Badanie wykonujemy od razu po wypróżnieniu, zanurzając aplikator w 3 różnych miejscach zebranego kału na głębokość 1 cm. Ważne by warstwa kału była cienka, inaczej badanie może okazać się nieważne. Po pobraniu próbek wkładamy aplikator z powrotem do pojemnika z roztworem, zakręcamy i mocno potrząsamy, aby wymieszać próbkę z odczynnikiem. Następnie odłamujemy znajdującą się z drugiej strony pojemnika plastikową końcówkę i wlewamy 2 krople roztworu do okrągłego okienka w płytce testowej. Wyniki testu należy odczytać po 5 minutach. Po upływie ponad 10 minut, test jest niemiarodajny i należy go powtórzyć. Pojawienie się w okienku wynikowym dwóch różowych prążków świadczy o wykryciu krwi utajonej w kale i należy jak najszybciej umówić się do lekarza. W przypadku pojawienia się tylko prążka kontrolnego C wynik jest ujemny.
Na zakończenie – poranny koktajl dla flory
Polecamy przygotować gruszkę (jesienią lub zimą) albo brzoskiwinię (latem) bez nasion i pestek, banana, dwie szklanki warzyw liściastych tj. jarmuż, szpinak, botwinka, 1 szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego oraz 1 szklankę wody. Wszystkie składniki należy zmiksować i wypić zaraz po przygotowaniu koktajlu.