Jak sprawdzić poziom cukru we krwi?

2017-07-31
Jak sprawdzić poziom cukru we krwi?

Zbyt duża ilość glukozy we krwi może świadczyć o cukrzycy. Obecnie u wielu osób występuje duży czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę, który może wynikać z wielu powodów. O ile cukrzycę typu 1. można w miarę łatwo zdiagnozować, o tyle cukrzyca typu 2. jest już trudna do rozpoznania. Dlatego też tak ważne jest regularne mierzenie poziomu glukozy w organizmie. Pozwoli to na wczesne wykrycie wszelkich nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej organizmu.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa, która charakteryzuje się przede wszystkim hiperglikemią, a więc występuje podwyższony poziom glukozy we krwi. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje ponad 1,5 miliona osób. Schorzenie to jest zaliczane do grupy chorób metabolicznych i wynika przede wszystkim z niedostatecznego wydzielania lub działania naturalnej insuliny w ludzkim organizmie. Za wytwarzanie insuliny u człowieka odpowiada trzustka. Hormon ten ma za zadanie stabilizować poziom glukozy (cukru) we krwi oraz jej prawidłowe wnikanie do komórek.

Odpowiedni poziom insuliny

Zbyt mała ilość insuliny w organizmie wywołuje zaburzenia nie tylko w gospodarce węglowodanowej, ale również w prawidłowym metabolizmie białek oraz tłuszczów. Z kolei z byt duży poziom cukru we krwi może doprowadzić do uszkodzenia najważniejszych organów w organizmie, w tym np. nerek, serca, naczyń krwionośnych czy też oczu. Cukrzyca typu 1. występuje u człowieka z powodu braku lub nieprawidłowej budowy insuliny. Cukrzyca typu 2. Powstaje w wyniku odporności tkanek na działanie insuliny.

Prawidłowy poziom cukru we krwi

Mierzenie poziomu glukozy we krwi to jedno z podstawowych badań laboratoryjnych. Norma cukru w krwi u dorosłych na czczo powinna wynosić od 60 do 100 mg/dl (miligram na decylitr), natomiast glikemia po posiłku nie powinna przekraczać 140 mg/dl. W przypadku na przykład kobiet ciężarnych wartość prawidłowego poziomu cukru we krwi na czczo powinna wynosić od 60 do 95 mg/dl, natomiast po zjedzeniu posiłku cukier nie powinien przekraczać 120 mg/dl.

Sposoby mierzenia poziomu glukozy we krwi

Osoby chore na cukrzycę dokonują pomiaru poziomu glukozy we własnej krwi nawet kilka razy dziennie. Takiemu badaniu powinny również poddać się osoby zdrowe. Takie badanie można przeprowadzić samodzielnie za pomocą Glukoza TEST, który można dostać praktycznie w każdej aptece.

Badanie za pomocą Glukoza TEST-u przeprowadza się poprzez nakłucie palca za pomocą sterylnej igły i umieszczenie kropli krwi na pasku testowym. Krew powinna zająć całą powierzchnię paska testowego. Dłonie przed badaniem powinny być czyste, najlepiej przemyte wodą z mydłem lub środkiem odkażającym. Po trzech minutach można już odczytać wynik porównując uzyskaną barwę na pasku z podaną skalą barwną. Takie badanie musi być przeprowadzone na czczo, czyli przynajmniej 12 godzin przed wykonaniem testu nie należy nic jeść ani też pić. Najbardziej wiarygodne dane można uzyskać po dwukrotnym badaniu krwi. Poziom cukru można również zbadać, zgłaszając się do konkretnej placówki medycznej i oddając próbkę krwi żylnej. W przypadku, gdy poziom cukru we krwi przekracza ustalone normy, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem diabetologiem.

Mierzenie poziomu cukru we krwi może być także przeprowadzone według tzw. testu doustnego obciążenia glukozą. Wykonuje się go na zlecenie lekarza i polega on na badaniu poziomu glukozy we krwi na czczo, a następnie co 30, 60, 90 i 120 minut po wypiciu przez pacjenta 75 g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Test ma za zadanie wykazać, jak organizm badanego radzi sobie z cukrem.

Badanie poziomu cukru we krwi przeprowadza się również, aby dokonać oceny skuteczności leczenia cukrzycy, czy np. nie doszło w organizmie do hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy) lub hipoglikemii (obniżonego poziomu cukru).

Kto powinien koniecznie się badać?

Regularne badanie glukozy w organizmie powinny przede wszystkim przeprowadzać osoby po 45. roku życia, a w szczególności cierpiące na nadwagę, mające podwyższony poziom cholesterolu czy też trójglicerydów, a także cierpiące na nadciśnienie tętnicze, choroby serca oraz naczyń krwionośnych. Zagrożone cukrzycą są również osoby, u których w rodzinie występowały już przypadki zachorowań na to schorzenie.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel