Dieta przy Helicobacter

2018-06-29
Dieta przy Helicobacter
Zakażenie bakterią Helicobacter pyroli jest bardzo powszechne. Patogen ten powoduje wrzody, zapalenie błon śluzowych żołądka, może być również czynnikiem rozwoju nowotworu. W początkowym okresie objawia się bólem w nadbrzuszu, niestrawnością po spożytym posiłku. Profilaktycznie można wówczas samemu w domu wykonać dostępny w aptece Helicobacter TEST z kału bądź Helicobacter TEST z krwi, aby sprawdzić czy objawy są spowodowane zakażeniem tą bakterią. Zastosowanie diety w tym przypadku ma duże znaczenie zarówno profilaktyczne jak i wspomagające leczenie farmakologiczne.

Co to jest Helicobacter

Helicobacter pyroli to bakteria, która w organizmie człowieka prowadzi do zakażenia górnego odcinka dróg pokarmowych. W niektórych przypadkach infekcja przebiega bezobjawowo. Jest to zapalenie proste, które nie niesie ryzyka rozwoju choroby. W pozostałych przypadkach bakteria powoduje wytwarzanie różnych substancji w żołądku, głównie ureazy, która wpływa na rozkładanie się mocznika. Podczas tego procesu kwas żołądkowy ulega zobojętnieniu, co wpływa na rozwój bakterii, wywołując stan zapalny prowadzący do ubytków błony śluzowej żołądka. Jest ona również przyczyną takich chorób jak wrzody żołądka oraz dwunastnicy. W dużym stopniu przyczynia się do rozwoju raka żołądka, głównie w postaci chłoniaków.

Objawy zakażenia H.pyroli to:

• Niestrawność oraz wzdęcia
• Nudności i wymioty
• Bóle w nadbrzuszu i brzuchu
• Biegunka lub zaparcia
• Pogorszenie samopoczucia
• Odbijanie, zgaga
• Brak apetytu.

Każdy z nas posiadający niektóre z tych symptomów może w łatwy sposób sprawdzić w domu czy doszło do zakażenia tą bakterią. W aptece dostępny jest Helicobacter TEST z kału, test przesiewowy, który pozwala na wykrycie antygenu bakterii w próbce kału. Można też zakupić Helicobacter TEST z krwi, który w próbce krwi z palca wykrywa swoiste przeciwciała powstające w czasie reakcji organizmu człowieka na patogen. Jeśli wyniki potwierdzą obecność bakterii należy skontaktować się z lekarzem w celu rozpoczęcia odpowiedniego leczenia.

Racjonalne żywienie w czasie zakażenia Helicobacter pyroli

Właściwe żywienie w trakcie infekcji Helicobacter jest bardzo ważne. Wspomaga ono leczenie farmakologiczne, zmniejsza ból żołądka, obniża w nim poziom kwasów, dzięki czemu przyspiesza eliminację bakterii. Celem diety jest umożliwienie regeneracji owrzodzeń błon śluzowych żołądka oraz dwunastnicy.

Do ogólnych zasad w diecie przy Helicobacter należą:

• Regularne spożywanie posiłków, o stałych porach, przerwy pomiędzy nimi muszą wynosić 3-4 godziny, a ostatni posiłek należy spożyć nie później niż 3 godziny przed snem
• Posiłki powinny być małe, często konsumowane, 4- 6 razy wciągu dnia, należy unikać pośpiechu w trakcie jedzenia
• Pożywienie należy dokładnie przeżuwać
• Nie należy pić kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu
• Nie wolno używać ostrych przypraw, produktów wzdymających
• Należy wyeliminować tłuste potrawy, ciężkostrawne, wysokobłonnikowe
• Posiłki powinny być bogate w produkty zawierające: witaminy A, C oraz z grupy B, żelazo, kwasy omega-3
• Potrawy winny być sporządzane na parze, duszone lub pieczone w foli
• Pomiędzy posiłkami należałoby pić 2-3 litrów płynów: wody mineralnej, herbatek ziołowych czy kawy zbożowej z mlekiem.

Jak można zauważyć bakteria Helicobacter odpowiada za wiele groźnych schorzeń żołądka oraz górnej części układu pokarmowego. Zakażenie może przebiegać bezobjawowo lub wywoływać wiele objawów, które zmieniają komfort codziennego życia. Dzięki dostępnym na rynku Helicobacter TEST z kału oraz Helicobacter TEST z krwi można w domowych warunkach samemu sprawdzić czy doszło do zakażenia. Jeżeli mamy podejrzenie obecności patogenu możemy organizm wspomóc dietą w walce z nim. Racjonalne żywienie przy Helicobacter ma istotny wpływ na zmniejszenie dolegliwości, regeneracje owrzodzeń oraz wspomaga leczenie farmakologiczne.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
pixel